Mikään ei ole yhtä varmaa kuin muutos parisuhteessa

Olen usein miettinyt, että voiko ihminen muuttua sellaiseksi, kun haluaa olla pitkässä parisuhteessa. Voiko Ihmisenä kehittyä myös siinä vanhassa parisuhteessa?
Muutos vaatii molemmilta tahtoa ja avoimuutta, myös itsevarmuutta, ettei kumppani hätäänny, kun toinen ilmoittaa, ettei jaksa enää vanhassa roolissaan.
Jos haluaa pitkän ja tasapainoisen parisuhteen, on hyväksyttävä se, että kumpikin muuttuu. Muutosta ei voi estää.
Emme ole enää samoja ihmisiä, kun olimme nuorena, emme edes samanlaisia kuin 15 minuuttia sitten. Jokainen kohtaamamme ihminen muuttaa meitä aina jonkin verran.
Puolison persoonallisuutta ei voi muuttaa, vaikka moni sitä kyllä yrittää.
Toista on helpompi ymmärtää, kun muistaa että jokaisen ihmisen pohjimmainen päämäärä on tulla rakastetuksi. Jokainen meistä pelkää jäädä yksin.
Puhu tai tyydy siihen, miten asiat ovat
On täysin turhaa olla tyytymätön suhteessaan, jos ei edes pysty kertomaan kumppanille, mikä mieltä painaa. Puhumattomuus luo pohjan sille, että pariskunta ajautuu erilleen jossain vaiheessa.
Omat pelot, ikävätkin tunteet, haaveet ja toiveet muutoksesta olisi hyvä paljastaa, vaikka kumppani saattaakin pelästyä, suuttua tai jopa hylätä. Se riski täytyy vaan uskaltaa ottaa. Muuten paha olo ei hellitä itsellä.
Kun uskaltaa tuoda esiin oman tyytymättömyytensä, suhde voi muuttua paremmaksi. On myös mahdollista, että näin ei tapahdu, toinen voi olla niin epävarma itsestään, jolloin kaikki muutokset tuntuvat uhkaavilta. Mahdollista on myös se, että toinenkin alkaa puhumaan omista tuntemuksistaan.
Oma avoimuus ruokkii yleensä toisenkin avoimuutta. On kuitenkin syytä muistaa se, että mikään suhteessa ei muutu hetkessä.
Olet itse vastuussa siitä, millainen sinusta on tullut.
Suhteen alussa valitsemme tietyn käyttäytymistavan, koska siitä tulee meille tuttu ja turvallinen olo. Jos rooli on vuodesta toiseen sama, se voi alkaa ahdistamaan. Voi olla, ettei pidä siitä minkälainen itse on ja alkaa ajattelemaan että suhdekin on väärä.
Voi alkaa tuntua, että tämä parisuhde tekee minusta sellaisen ihmisen, jollainen en oikeasti haluaisi olla.
Kukaan tuskin haluaa olla esimerkiksi ikuinen nalkuttaja, marttyyri, pomottaja, alistuja tai luovuttaja.
Tapojamme emme voi muuttaa, jos ne tuntuvat itsestämme hyvältä vain silloin tapahtuu muutosta, kun emme itse voi hyvin.
Kumppania emme voi syyttää siitä roolista jonka olemme itse valinneet itsellemme. Olemme menneet suhteeseen siten että näytämme itsestämme parhaat puolemme ja tähän kumppanimme on meissä rakastunut.
Helppoa oman käytöksen muuttaminen ei ole. Jämähtäneistä rooleista irrottautuminen vaatii kärsivällisyyttä, tietoisuutta omasta osuudesta roolin takana ja aikaa.
On ylipäätään vaikeaa toimia toisin, kun on tottunut, koska haluamme tuntea olevamme turvassa ja kaikki tuttu luo meille sitä turvan tunnetta.
Seuraa sivujani
Facebook: Lempeyttä Sinulle
Instagram: tunnelukotparisuhteessa
Lempeyttä Sinulle
Satu