Miksi epäonnistun?

12.06.2022

Mikä on epäonnistumisen tunnelukko?Epäonnistumisen tunnelukon omaava ihminen uskoo olevansa huonompi, lahjattomampi, taitamattomampi ja kykenemättömämpi kuin muut.

Hän mahdollisesti kuvitelee olevansa muita huonompi ja kokee itsensä toisia alempiarvoisemmaksi. Tunne omasta "huonommuudesta" muihin nähden, hävettää ja saa olon tuntumaan nöyryytetyltä.

Miten epäonnistumisen tunnelukko näkyy parisuhteessa?

Normaalisti tunnelukoista kärsivä käyttää erilaisia tapoja selviytyä, jotka kaikki toimivat tavallaan "laastareina". Ne myös saattavat sitoa tunnelukkoon entistä tiukemmin, mitä enemmän niitä kayttää. Lisää tietoa löydät Tunnelukot Parisuhteessa oppaasta jonka voit ladata itsellesi täältä!

Selviytymistapoja on kolmenlaisia:

  • Voi antautua tunnelukolleen
  • Voi vältellä
  • Voi ylikompensoida sitä.

Epäonnistumisen tunnelukolle antautuessaan suoriutuu tarkoituksella tehtävästä huonosti. Koska ihminen "tietää" epäonnistuvansa, hän pitää näin huolen, että hän myös todella epäonnistuu. Parisuhteessa jalkaillee asioiden aloittamista, koska pelkää epäonnistumista.

Välttely tarkoittaa sitä, että ihminen jättää kokonaan yrittämättä. Jos ei tee mitään, ei voi myöskään epäonnistua. Parisuhteessa tunnelukon omaava, ei tee normaaleita asioita, jolloin ne jäävät kumppanin tehtäväksi.

Ylikompensaatiota on se, että epäonnistumista pelkäävä pyrkii täydellisyyteen niin, että epäonnistuminen ei yksinkertaisesti ole vaihtoehto. Parisuhteessa oleva ei pysty ottamaan kumppaninsa kritiikkiä vastaan pyrkiessään täydellisyyteen


Mistä epäonnistumisen tunnelukko johtuu?

Tunnelukkojen taustalla vaikuttavat usein lapsuuden täyttymättä jääneet emotionaaliset tarpeet ja monesti myös muunlaiset vaikeat ja vahingoittavat kokemukset.

Epäonnistumisen tunnelukko voi syntyä perheessä, jossa lasta arvostellaan huonosta menestymisestä tai taitojen puutteesta, joku toinen menestyy paremmin. Kysymyksessä ei edes tarvitse olla oikeasti huono menestys tai taitojen puute vaan nimeomaan vanhempien odotukset siitä, mikä riittää.

Esimerkiksi jos lasta jatkuvasti verrataan sisarukseen tai johonkin toiseen lapseen, lopulta hän alkaa uskoa itsekin, ettei pysty kunnolla mihinkään. Huonommuuden ja häpeän tunteet ovat siksi epäonnistumisen tunnelukosta kärsivälle tuttuja tunteita.

Miten epäonnistumisen tunnelukosta pääsee eroon?

Tunnelukot ovat ihmiselle selviytymiskeinoja, joihin hän on turvautunut koko elämänsä. Siksi ne istuvat tiukassa. Siitä huolimatta epäonnistuminen kanssa on mahdollista opetella elämään.

Opettele siis tarkkailemaan itseäsi ja käyttäytymistäsi erilaisissa tilanteissa.

Kun esimerkiksi seuraavan kerran olet luovuttamassa ennen kuin ehdit edes aloittaa, yritä ottaa pieni aikalisä ja harkita, voisitko ehkä sittenkin kokeilla, kuinka selviät.

Mieti:

Miten itse määrittelet onnistumisen ja epäonnistumisen?

Onko onnistuminen sitä, että asia menee täydellisesti maaliin vai sitä, että pärjää kohtuullisesti?

Seuraa tai tykkää sivustani

Instagramissa @tunnelukotparisuhteessa

Facebookissa: Lempeyttä Sinulle

Loppu kesästä on tulossa ainutlaatuinen verkkokurssi Tunnelukoista Parisuhteessa. Tämä verkkokurssi on tarkoitettu kaikille parisuhteessa oleville tai parisuhdetta etsiville.

Tulen kirjoittelemaan siitä vielä lisää, halutessasi voit jo ennakkoon ilmoittautua odotuslistalle, niin olet jo valmiina kun kurssin ovet avautuvat.

Kun ilmottaudut jonotuslistalle tulet saamaan verkkokurssin edullisemmin kuin muut ja pääset myös vaikuttamaan kurssin siältöön. Jonotuslistalle voit ilmottautua tästä!

Lataa maksuton työkirja vaikeiden tunteiden käsittelyyn, saat sen TÄÄLTÄ

Lempeyttä Sinulle

Satu