Miksi ihmiset eroavat lomien jälkeen?

10.07.2022


Elokuu on avioerojen aikaa, eropiikki johtuu kesälomalla koetuista pettymyksistä.

Lomat tilastojen mukaan aiheuttavat eropiikin, mutta loma ei sinällään aiheuta eroa. Lomalla ollessaa pariskunnat joutuvat olemaan enemmän tekemisissä toistensa kanssa ja silloin ongelmat alkavat paljastua helpommin.

Parisuhde on tunnesuhde ja jos arki on kovin kiireinen, niin tunteet pääsevät todella esiin vasta, kun on aikaa olla yhdessä. Kaikki mitä on normaalisti jäänyt sanomatta nousee pintaan.

Lomaan yleensä liittyy paljon odotuksia ja paineita, nämä voivat olla hyvinkin erilaisia parisuhteen sisällä.

Toinen voi esimerkiksi odottaa yhteistä aikaa ja toinen saattaa haluta touhuta vaikka pihahommissa yksin. Tässä on jo pienoisen kriisin ainekset kasassa.

Vaikka erohakemusten jättäminen näkyy tilastoissa usein piikkeinä, todellisuus on se, että eroa on yleensä harkittu jo pidemmän aikaa. Eroa useimmiten harkitaan vuodesta kahteen.

- Eli todellisuudessa sen loman tapahtumat eivät varsinaisesti ratkaise mitään. Sieltä tulee vain se viimeinen pettymys. Ero johtuu vain harvoin yhdestä yksittäisestä tapahtumasta.

Suomalaisten erot pyörivät usemmiten kahden teeman ympärillä. Suurimpia erojen syitä ovat kommunikaatioon liittyvät ongelmat Naiset useimmiten ilmoittavat sen eron syyksi miehiä useammin. - Toinen lähes yhtä suuri syy on kokemus kunnioituksen ja arvostuksen puutteesta. Jos nämä tunteet katoavat, kumppani vähättelee eikä pidä arvossaan, se on aika iso asia ja voi johtaa eroon.

- Naiset toivovat parisuhteen yhteistä laatuaikaa enemmän. Miehille se ei ole yhtä iso asia. Odotusten erilaisuus heijastuu eropäätöksissä.

Rehellisyys ja avoimuus ovat parisuhteen peruskiviä.

- Nämä ovat hyvän suhteen edellytyksiä - se, että uskaltaa olla tässä ja nyt.

Nykyään on aika yleistä, että ihmiset eivät ole rehellisiä edes itselleen, saati sitten kumppanilleen. Joissain etäisemmissä ihmissuhteissa voi vielä piiloutua jonkin roolin taakse, mutta parisuhteessa sellainen ei onnistu.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, suomalaisten erot johtuvat harmillisen usein kommunikaatioon liittyvistä ongelmista. Jotta eroluvut lähtisivät putoamaan, suomalaisten pitäisi siis oppia puhumaan.

- Keskittyä kuuntelemaan ja keskustelemaan ongelmista.

Kun tunnelukot aktivoituvat läheisissä suhteissa, niin loma-aikoina ne lukot, jotka ovet jo valmiiksi aktivoituneet aiheuttavat suurempiakin konflikteja. Kun haitallinen kehä alkaa pyöriä alkaa, niin sittä on vaikea päästä irti.

Kehän 4 kohtaa ovat:

  • Koen epämukavia tunteita
  • Käytän lapsuuden selvitymiskeinoja
  • Välttelen, passivoudun tai hyökkään
  • En saa tarvitsemaani

Kehä pyörii niin kauan ennen kuin kehän katkaisee.

Tunnelukkojaan työstämällä haitallisesta kehästä pääsee irti ja parisuhde paranee.

- Lomistakin tulee silloin nautinnollisia molemmille parisuhteen osapuolille


Lempeyttä Sinulle

Satu