Miten lapsuutemme vaikuttaa parisuhteisiimme?

29.01.2023

Lapsuutemme vaikutus parisuhteissamme.

Usein eroseminaareissa kuulen osallistujilta, että he ovat alkaneet tekemään eroa myös vanhemmistaan.

Oikeastaan tässä on kyse siitä että tehdään ero itselle haitallisille asioille, joita lapsuudessamme on tapahtunut. Tähän päästään siinä vaiheessa kun eroseminaarissa pääsemme kohtaan jossa alamme miettiä miten lapsuuden kasvuympäristömme vaikuttanut parisuhteissamme.

Näitä kohtia alkaa löytymään jo esimerkiksi siitä kun miettii parisuhde malleja joita olemme laspuudessamme nähneet. Aika harva kuitenkaan haluaa samanlaisen parisuhteen kun omilla kasvattajilla on ollut ja silti me toistamme usein samoja haitallisia toimintamalleja omissa suhteissamme.

Parisuhde näyttämönä

Parisuhde onkin näyttämö, jossa lapsuudessa tai nuoruudessa syntyneet traumat saavat sivu-tai pääroolin. Trauman syntymiseen riittää kodin psyykkisesti kuormittava ilmapiiri tai hylkäämiskokemus, jossa lapsi sivuutetaan ja hän jää vaille positiivista huomiota.

Kun parisuhteen ensihuuma menee ohi alkaa esiin nousta molempien puolisoiden kasvuympäristö ja siinä mahdollisesti syntyneet traumat. 

Käsittelemättömät traumat eletään joko uudelleen tai sitten niitä aletaan työstämään. Esimerkiksi rakkauden puute kasvuperheessä vaikeuttaa rakkauden vastaanottamista ja ehdollinen rakkaus mahdollistaa suorittajan kasvamisen meissä. "olen riittävän hyvä vasta kun suoritan parisuhteeni ja työni." Puolison rooli voi hautautua, esimerkiksi liiallisesti äidin roolin korostuessa liikaa.

Kun sitten eroseminaarissa alamme näitä käyttäytymismalleja purkaa ja työstää huomaamme, että epäluottamus omiin kykyihin ja kielteinen sisäinen puhe ovatkin olleet seurausta menneistä kokemuksista, niinkin kaukaa kuin lapsuudenkodin tunnelmista. Miten äitini suhtautui minuun, miten isä? Sainko osakseni rakkautta ja hellyyttä vai arvostelua ja tyytymättömyyttä? 

Lapsuudessa koetut vaikeudet on kuitenkin mahdollista kääntää voitoksi, henkilökohtaisiksi voimavaroiksi ja selviytymistarinoiksi. Kokemukset kasvattavat ja lisäävät sopeutumiskykyä tulevaisuudessa.


Tuusulassa 31.1.2023 alkavaan eroseminaariin voit vielä ilmoittautua täältä https://holvi.com/shop/ZZCPB3/


Lempeyttä Sinulle

Satu