Vaihtamalla paranee vai paraneeko?

09.04.2023

Hyvin monet eronneet ajautuvat uuteen suhteeseen liian nopeasti. Moni saattaa luulla että kumppani paranee vaihtamalla. Tämä ei kuitenkaan useinkaan pidä paikkaansa.

Vaikka kumppani vaihtuisi, sinä itse pysyt tapoinesi aikalailla samana. Juuri siinä astutaan yhteiseltä tieltä harhaan.

Uuden rakkaan kanssa kaikki saattaa tuntua ihanalta aluksi, seksiä on aiempaa enemmän ja ihminen osoittaa kumppaniaan kohtaan enemmän arvostusta. Uuden suhteen uutuudenviehätys on vielä tässä vaiheessa voimissaan. Muuten suhteen ulottuvuudet eivät juurikaan muutu.

Monet suomalaiset eroavat siinä vaiheessa kun herätään siihen ajatukseen että onko tämä minun elämääni, tätäkö haluan elämältäni? Useimpien parisuhde-erot toistavat samaa kaavaa:

– Yleensä eroprosessi alkaa yksittäisestä havainnosta: ihminen on kuvitellut, että puoliso on tietynlainen, mutta huomaakin yhtäkkiä, että eipäs olekaan.

Alkaa huomata, että kumppanissa onkin huonoja puolia. Kaikkien muiden parisuhteet saattavat näyttää täydellisiltä oman epätäydellisen rinnalla. Meidän kun on vaikea sietää ahdistusta ja huonoa oloa, saattaa myös herätä eräs tutulta kuulostava kysymys: onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen?

Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa rakkausrintamalla

Uusi kumppani, vanhat virheet

Kumppanin vaihtaminen ei juuri muuta parisuhteen dynamiikkaa. Uusi suhde alkaa muistuttaa edellistä pian sen jälkeen, kun suhteen alkuhuuma on vaihtunut arkeen. Tämä käy usein ilmi eroryhmissä.

– Olet edelleen sama henkilö, joten mitä luultavammin toistat samat vanhat tavat uuden kumppanin kanssa. Tämä takia eron jälkeen olisi tärkeää käydä läpi asiat mitkä on vaikuttaneet parisuhteessa ja tutustua omiin toimintamalleihin.

"Kaikki on aluksi hienoa"

Se, että uusi suhde tuntuu usein erilaiselta, johtuu siitä että et tunne vielä uutta kumppaniasi. Hän saattaa vaikuttaa aluksi ihan täydelliseltä (hän voikin olla sitä), mutta ei välttämättä juuri sinulle. – Mikäli et ole itse osannut selvittää omia toimintamallejasi ja oppinut tuntemaan itseäsi, sekä syitä jotka on johtaneet edellisen suhteen päättymiseen.

– Asiat usein pahenevat, kun parisuhde loppuu.

Kun aloitamme uuden suhteen liian aikaisin, kaikki on aluksi hienoa, koska elämme uuden suhteen alkuhuumaa. Emme ole vielä täysin mukana uuden kumppanimme arjessa, johon kuuluvat esimerkiksi kotityöt ja lastenhoito. Kun sitten suhde alkaa vakiintua ja pääsemme mukaan niin sanottuun normaaliin, niin hyvin usein samat vanhat ongelmat alkavat ilmetä uudessa suhteessa.

Vaihtamalla ei välttämättä parane!

Sinkkumarkkinoilla hyvin yleisesti virtaava ilmiö, jossa sitoutuminen ei kannata, sillä aina voi vaihtaa parempaan – ei siis pidä paikkaansa.

Lempeyttä Sinulle

Satu