Voinko minä osallistua eroseminaariin?

27.04.2022

Usein kuulen asiakkailtani kysymyksen, "voinko minä osallistua eroseminaariin?"

Eroseminaarityöskentely sopii kaikille eronneille tai eroa harkitseville, jotka ymmärtävät, että kyseessä on ryhmäprosessi, joka onnistuakseen vaatii sitoutumista, kotitehtäviin ja antautumista tunteiden käsittelylle ja omalle sisäiselle prosessille.

Kyseessä ei ole ryhmäterapia, vaikka se voi kokemuksena tuntua monelle terapeuttiselta. Osallistujilta toivotaan halukkuutta jakaa ajatuksiaan, kunnioittaa toistensa yksityisyyttä sekä kykyä kohdata omasta näkökulmasta poikkeavia mielipiteitä. Keskeistä toipumisen kannalta on vertaistuki ja rehellisyys kohdata oma itsensä työskentelyn aikana.

Eroseminaariin voi osallistua vaikka erosta olisi kulunut useampi vuosi tai mikäli ero on tapahtunut ihan lähiaikoina. Suositus kuitenkin on, ettei eroryhmään osallistuta ihan heti silloin kriisi on akuutti tai mikäli kärsii mielenterveyden ongelmista. Silloin on todennäköistä, ettei jaksa keskittyä kaikkiin tehtäviin. Ehkä tyypillisin aika jolloin eroryhmiin tullaan on 0,5-2 vuotta eron jälkeen. Eroseminaariin voi toki osallistua vaikka vasta harkitsisi eroa.

Mikäli eroaminen on vasta harkinnassa, saa eroseminaarista uusia näkökantoja vaikeillekin ajatuksille ja ennenkaikkea oppii ymmärtämään omaa parisuhdekäyttäytymistään uudesta näkökulmasta. Parhaimmassa tapauksessa tämä voi pelastaa parisuhteen.