Oletko ylivastuullinen parisuhteessasi?

06.11.2022

Emme valitse kumppaniamme sattumanvaraisesti vaan valintaamme ohjaa lapsuuden ihmissuhteet. Ihminen, johon rakastumme, tuntuu tutulta, koska hän muistuttaa meitä vanhemmistamme tai muista lapsuuden kasvattajistamme.

Millaisessa suhteessa sinä olet?

Erityisesti ne asiat, jotka ovat lapsuuden ihmissuhteissa jääneet ns. keskeneräisiksi, vaikuttavat vahvasti siihen millaisen puolison valitsee. Pyrimme ratkaisemaan elämämme perusongelman puolison kautta. Toivomme, että se puoli meissä, joka ei saanut tilaa lapsuudessa, tulisi parisuhteessa näkyväksi ja hyväksytyksi.

Moni ylivastuullinen on jo lapsuudessaan tottunut olemaan se, joka on huolehtinut muista tai sopeutunut elämään siten että omat tarpeet ja tunteet ovat jääneet huomiotta.

Parisuhteessa ja lapsiperheessä ylivastuullisen osa on se, joka pyörittää arjen lähes yksin ja käy sen lisäksi vielä töissäkin. Perheessä ei ole pelkästään paljon käytännön tekemistä ja metatyötä vaan jonkun pitää ottaa vastuu myös parisuhteesta ja lapsista.

Vastinparina tälle vastuunkantajalle on yleensä alivastuullinen kumppani. Alivastuullisen on ollut vaikea ottaa vastuuta siitä syystä, että hänelle on opetettu se, ettei hän osaa tai pysty hoitamaan asioita. Alivastuullinen saattaa parisuhteessa omaksua teini-ikäisen roolin eikä pysty ikävän palautteen pelossa tarttumaan asioihin.

Molemmat ovat siis rooleja, joita olemme oppineet.

Hankaluus on vain siinä, että tämä opittu malli ei kanna kovin pitkälle vaan aiheuttaa usein ongelmia parisuhteeseen. Kun toisen vastuulle kaatuu kaikki, niin väsymys, totaalinen uupumus, epäonnistumisen kokemus, kiukku, katkeruus ja ikävä valtataistelu saattavat kuin varkain luikerrella suhteeseen, eikä kummallakaan ole hyvä olla.

Tätä parisuhdemallia on vaikea tunnistaa. Usein tämä aletaan hahmottaa vasta, kun mennään pariterapiaan tai eroseminaariin eli ollaan jo niin pitkällä, että puhutaan eron mahdollisuudesta tai on jo erottu. Usein vasta Eroseminaarissa ymmärretään omat sopeutumismallit (näitä on muitakin kuin yli- tai alivastuullisuus) ja silloin on jo auttamattomasti liian myöhäistä lähteä asiaa korjaamaan.

Onkin hyvä muistaa että, parisuhde on aina kasvusuhde. Tutustumisvaiheen jälkeen alkaa pikkuhiljaa hiipiä esiin niitä asioita, joihin juuri kyseisessä suhteessa tulee kiinnittää huomiota.

Parisuhde ja eroterapiaa saatavilla niin etänä kuin kasvokkainkin Tuusulassa. Palveluita voidaan räätälöidä tarpeen mukaan.

Seuraa suvujani

Facebook: Lempeyttä Sinulle

Instagram: tunnelukotparisuhteessa


Lempeyttä Sinulle

Satu